Festes i tradicions

"Rompida" de la hora

La "Rompida de la Hora" es celebra el Divendres Sant i es realitza una cercavila que té inici en la Plaça d'Espanya i finalitza en la Plaça de l'Esglèsia.

La Germandat del Santíssim Crist del Calvari de l'Alcora, fundadora de la "Rompida de la Hora" és l'encarregada d'organitzar aquest acte. Detalls i invitacions a totes les confraries tant provincials com nacionals, així com un dinar de germandat entre els pobles assistents, formen part d'aquest esdeveniment. Cal destacar que cada any una personalitat del món polític, social, cultural o deportiu és invitada per a iniciar la Rompida.

A les 12 h. del migdia del Divendres Sant, més de 1.000 tambors i bombos procedents de la província es donen cita per a expressar el sentiment per l'agonia i mort de Jesús mitjançant l'estrepitós so dels seus instruments. És un acte carregat d'emoció que fa que els carrers del nucli antic de l'Alcora s'estremisquen i retrunyen amb inusitada força.

En 2012, la Rompida de l'Hora va ser declarada un Bé d'Interés Cultural Inmaterial de la Comunitat Valenciana i s'ha elevat sol·licitud a la UNESCO per al seu reconeixement com a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat, junt amb altres manifestacions semblants d'Aragó, la Comunitat Valenciana, Castella la Manxa, Múrcia i Andalusia.

A finals de 2018 la UNESCO va declarar la Rompida de la Hora Patrimoni Inmaterial de la Humanitat. 
20 sql / 4 sqlseo / 0.10728121s.